De eerste weken in Borneo!
Door: lisanne van den Bogaart
Blijf op de hoogte en volg Lisanne
15 Januari 2012 | Maleisië, Kota Kinabalu
Het is ondertussen alweer bijna twee weken geleden dat ik van huis wegging. En de tijd gaat inderdaad snel! Ondertussen heb ik al zooo veel gezien en gedaan, dat ik gewoon niet meer weet waar ik moet beginnen...
Ik denk dat het toch het makkelijkst is, als ik gewoon maar bij het begin begin :)
Na een overnachting in Kota Kinabalu, werden we vorige week vrijdagochtend opgehaald om naar Batu Puteh te gaan. Dat is het kamp waar we de eerste week zijn geweest. Nou ja, kamp...
We hebben 4 nachten bij een gastgezin geslapen en jawel, 1 nacht in de jungle! Maar ik ben er nog niet helemaal uit wat nou luxer was... Het scheelt niet veel in ieder geval. In het gasthuis hadden we dan wel een gewoon bed, maar een hangmat in de jungle was opzich ook prima te doen. En of een naar kaas ruikende wc nou beter is dan gewoon een jungle waar je overal terecht kunt..? Natuurlijk moet ik ook de douche niet vergeten. Die ontbrak in de jungle, maar gelukkig niet in het gastgezin! Daar hadden we een emmer water staan met een bakje erin. Beter dan een regendouche in de open jungle.
Maar, ik mag niet klagen! Want het was wel een hele ervaring :) Heel apart om te zien hoe anders de cultuur hier is en de levensstijl. Je kan het je gewoon niet voorstellen dat wij onze toilet doorspoelen met drinkwater en dat ze hier regenwater uit de kraan komt...
Tijdens het verblijf in Batu Puteh, hebben we natuurlijk ook de toerist uitgehangen. We hebben een tempel bezocht, zijn naar het orang oetan opvangcentrum in Sepilok geweest en hebben wat rondgelopen over een lokale markt. En natuurlijk de mooie natuur van Borneo gezien! Het is echt zo onbeschrijflijk mooi hier! We hebben een jungletocht gedaan en twee keer een riviertocht. We hebben allerlei soorten apen en vogels gezien. Zelfs neusapen en twee orang oetans! Het is heel speciaal om orang oetans in het wild te zien. Dus daar hadden we wel geluk mee.
Na een week in Batu Puteh, was het alweer tijd om te vertrekken naar het kamp waar we drie weken zullen zijn: kamp Tinangol.
Na een zes uur durende reis, kwamen we aan bij het kamp. Wat een luxe in vergelijking met het gasthuis en de jungle! We hebben nu een gewone douche (wel koud water) en een lekker bedje met klamboe. Verder krijgen we heerlijk eten en is het ook nog eens gezellig! Het is een hele leuke groep gelukkig! Kortom: ik vermaak me prima. Natuurlijk mis ik iedereen thuis ook wel, vooral als ik bedenk dat jullie allemaal in de regen en de kou zitten...
Ook hier hebben we alweer een heleboel leuke dingen gedaan. We hebben weer een markt bezocht, een imker, wat dorpjes in de buurt en zijn gisteren naar het strand geweest. Het weer is hier gelukkig een stuk beter dan in Batu Puteh. Het is eigenlijk continu zonnig en we hebben nog maar twee dagen met een beetje regen gehad.
Nou moet ik weer stoppen helaas, want we moeten zo weer terug naar het kamp. Nog even wat foto's proberen te uploaden, zodat jullie ook een beetje een beeld krijgen bij alles wat ik vertel :)
Xxxx en tot snel!
Lisanne
Xxxx en tot snel!
Lisanne
15 Januari 2012 - 09:36
Koen:
Ha stoer zusje!
Wat een toffe foto's! Dat zal wel weer een cultuurshock worden als je terugkomt.
Viel spass nog! Gatver... ik bedoel: veel plezier!
15 Januari 2012 - 10:05
Eline:
Heee lieve Lies!
Wat een leuk verhaal weer en hele mooie foto's! :D Schattig kindje! Fijn dat ik me nu een beetje een voorstelling kan maken bij waar je allemaal zit!
En Koen, je bedoelt natuurlijk:
Bersenang-senang! :D
xxxxxxxxxx -
15 Januari 2012 - 10:06
Marianne:
Jeeeej! Wat vet! Echt suuuper leuke foto's!! Jaloers!
Heel veel plezier nog! -
15 Januari 2012 - 10:10
Hetty:
Hoi Lisanne,
Leuk om je ervaringen te lezen, gelukkig heb je het goed naar je zin! Wat een mooie jurken en lieve Maleisische kindjes. Ik hoop dat je nog heel veel interessante en gezellige dingen mee gaat maken. Succes met alles!
Groetjes, Hetty -
15 Januari 2012 - 10:52
Maaike:
Hoi Lisanne,
Echt heel erg leuk om je reisverslagen te lezen en de foto's te bekijken...
Voor jou echt een hele ervaring rijker..
Geniet ervan!!!
Liefs Maaike -
15 Januari 2012 - 11:58
Esmee Tans:
Hee lieve Lisanne!
De tijd gaat inderdaad snel, je bent nu alweer 2 weken weg. Het lijkt nog maar een paar dagen geleden dat we op je afscheidsparty waren.
Leuke foto's! Ik probeerde me al een beeld te vormen bij alles wat je zei, maar dat beeld klopte toch niet helemaal als ik nu de foto's zie:P
Op de foto's te zien is het inderdaad geen luxe daar, maar daar was je natuurlijk ook niet voor gekomen!
Wel lief al die kindjes:) En leuk om te zien met wie je optrekt daar (tenminste, ik neem aan dat die meisjes op de foto bij jou in de groep zitten?) Ziet er gezellig uit in ieder geval:D
Je hebt echt al veel gedaan in 2 weken! Ik ben benieuwd wat er nog meer gaat komen.
xx -
15 Januari 2012 - 16:00
Nina:
Hee Liesje,
aaaah super leuk :) gelukkig gaat alles helemaal goed daar! Echt wat een mooie foto's :O Dat maakt de verhalen nog echter.
Daaaaaaag -
15 Januari 2012 - 16:43
M.de Groot:
Hoi Lisanne,
Wat leuk dat je weer zo'n mooi verslag geschreven hebt. Zo zie je maar, dat het leven ook mooi kan zijn zonder al het gemak dat wij hier hebben, maar daar is het nog wel te primitief, zo zouden wij niet meer kunnen leven, maar die mensen weten niet beter en zijn misschien wel gelukkiger als wij hier in het rijke westen. Vroeger toen ik jong was, was het hier ook nog veel primitiever, wij hadden ook geen gas en electriciteit en alleen maar verharde wegen in het dorp. Wij vonden dat heel normaal!
Wat fijn om te lezen dat je een gezellige groep hebt en dat je zoveel meemaakt, dat vergeet je nooit meer! Ik vind je een hele stoere meid dat je het aangedurfd hebt, jij komt er wel in het leven!
Toch is het fijn dat we zo contact met elkaar kunnen hebben, al die moderne uitvindingen zijn zo slecht nog niet, al wordt er door ons(de oudjes) wel eens gemopperd omdat we het niet allemaal meer bij kunnen houden!
Lieve Lisanne, ik wens je nog veel gezelligheid met de groep daar en geniet maar met volle teugen van al het moois dat je te zien krijgt en veel succes met alles wat je gaat doen! Het is één groot avontuur vind ik! Profiteer ervan zoveel als je kunt want de tijd vliegt !!!
Heel veel liefs van je trotse oma.
Tot de volgende keer!
Oma de Groot -
15 Januari 2012 - 16:55
M. De Groot:
Lisanne, ik ben het voornaamste vergeten: ik vind de foto's schitterend, zo weten wij tenminste hoe we het ons ongeveer voor moeten stellen, het is wel héééél erg primitief, maar wel interessant om te zien hoe er daar geleefd wordt. De foto's waar jij met de kindjes op staat vind ik geweldig, je kan zo zien dat ze zich bij je thuis voelen!
Nogmaals veel liefs van mij en een dikke knuffel!
Groetjes uit een koud Uje, maar vandaag heeft de zon de hele dag geschenen!
oma -
15 Januari 2012 - 19:04
Huub Van Der Meulen:
Hoi Lisanne,
Wat jammer dat je het goed naar je zin hebt, ik was anders graag langsgekomen.
Heel veel plezier nog daar en geniet ervan.
Groetjes Huub -
15 Januari 2012 - 21:27
Sjaak En Leni:
Hallo Lisanne,
Nadat wij van je vader en moeder hadden gehoord waar je allemaal mee bezig was (in je eentje) en wat er allemaal voor kwam kijken, hebben wij veel bewondering voor wat je nu aan het doen bent. Wij lezen al je reisverslagen met veel interesse en zien aan de manier van schrijven hoe goed je het naar je zin hebt. Het lijkt ons een schitterende ervaring die je de rest van je leven mee kan nemen. Wij wensen je een hele mooie en fijne tijd toe, geniet er van en pas goed op jezelf. Veel succes en plezier in alles wat je daar nog gaat doen. Lieve groetjes van Sjaak en Leni. -
16 Januari 2012 - 09:14
Anita:
Ha meisje! Wat fijn dat je nu wat foto's op je blog hebt kunnen zetten, geweldig om te zien hoe het daar is. Kunnen we ons nog meer inleven. :-)
En natuurlijk was het zooo fijn om even met je te chatten! Geniet van alles, want voor je het weet is het weer voorbij. Tot snel, veel liefs en een dikke kus!
Mam -
16 Januari 2012 - 19:02
Simone:
Hee Lisanne!
Wat gaaf, wat ontzettend gaaf allemaal! En ook echt super dat er nu foto's bijstaan :D Hoewel, je beschrijft het allemaal zo goed dat ik er zelf een voorstelling bij kan maken, maar dit is toch echt leuk! Ik weet dat die zin niet klopt, maar het gaat om de strekking..
Geniet ervan kind! xxx -
17 Januari 2012 - 14:26
Marie-José:
Gelukkig........onze keuken van 17 jaar oud kan nog jaaaaaaaaaaaren mee! Leuk Lisanne die foto's en jouw reisverslagen. En dan bij zo'n lekker temperatuurtje, geniet er maar van! -
21 Januari 2012 - 21:56
Glenn:
Hee Lissane!
Wat onwijs gaaf was je al allemaal hebt meegemaakt! Diep respect dat je bent gegaan hoor, ik ben super jaloers! Heb zelf steeds meer moeite om mijn best te doen op school :/ Super veel plezier daar nog op je reis vol avontuur!
Groetje,
Glenn