Mantanani - Reisverslag uit Kota Kinabalu, Maleisië van Lisanne Bogaart - WaarBenJij.nu Mantanani - Reisverslag uit Kota Kinabalu, Maleisië van Lisanne Bogaart - WaarBenJij.nu

Mantanani

Door: lisanne van den Bogaart

Blijf op de hoogte en volg Lisanne

15 Februari 2012 | Maleisië, Kota Kinabalu

Zo, daar zit ik weer. Achter een computer in een grote stad. Na twee weken op een prachtig eiland te hebben doorgebracht, is dat wel een hele verandering!

Twee weken geleden werden we al 's ochtends vroeg opgehaald bij de lodge in Kota Kinabalu. We hebben afscheid genomen van de meesten van de groep, want we bleven maar met z'n vijfen voor twee maanden hier. Heel jammer dat de rest al allemaal naar huis ging, het was zo'n gezellige groep..! Met een klein groepje was dus even wennen, maar toch heel gezellig gelukkig.
Na een ochtend reizen, kwamen we aan op een bestemming waar ik het liefst altijd zou willen zijn. Helder blauwe zee, mooie stranden, heerlijk zonnetje en met het kamp op 10 meter afstand van het strand. De eerste dag hebben we daarom meteen maar de hele dag gezwommen, gesnorkeld en lekker in het zonnetje gelegen. Dat hadden we wel verdiend naar al dat harde werken hier... :)

Natuurlijk moesten we hier ook weer aan het werk! Het was allemaal een stuk beter geregeld dan in Kamp Tinangol. Heb nu tenminste het gevoel dat we ook echt wat nuttigs hebben kunnen doen. Het vrijwilligerswerk bestond eigenlijk uit twee delen: het schildpaddenproject en de kindergarten.

Dit keer gingen we niet schilderen in de kindergarten, maar moest de vloer gelegd worden. Lange planken werden vastgelegd op de fundering. Na zo'n 29 spijkers krom te hebben geslagen, begon ik eindelijk door te krijgen hoe een hamer en een spijker werken. En echt waar, dat is nog best lastig! We hebben niet heel de vloer af kunnen krijgen, vooral omdat je maar een paar uurtjes in de ochtend kunt werken daar. Daarna is het veel te heet om ook alleen maar te bewegen...

Op de eerste donderdag, kwam Nicholas Pilcher met een aantal duikers aan op het eiland. Hij is marinebioloog en doet onderzoek naar zeeschildpadden. Hij komt eens in de drie maanden een paar dagen naar Mantanani om onderzoek te doen. Dus we hebben geluk gehad dat hij net daar was toen wij er ook waren! Want hiervoor kwam ik eigenlijk naar dit eiland: om wat te zien van marinebiologie. En het was echt super! Heb genoten van alles waar we bij konden helpen.
Rondom het eiland komen heel veel zeeschildpadden voor. Maar door de locals wordt ook veel gebruik gemaakt van 'bomvissen'. Daarbij worden flesjes met explosief materiaal in de zee gegooid, om vissen te doden en naar het oppervlak te halen. Heel slecht voor de vissen en ook het koraal...
Nicholas Pilcher wil onderzoeken of dat bomvissen effect heeft op schildpadden. Onder water veroorzaakt dat namelijk een hele harde klap, wat kilometers verderop nog te voelen en te horen is. Om te kunnen onderzoeken wat het effect daarvan op de zeeschildpaddden is, was het plan om een grote 'kooi' onder water te bouwen. Het was 10 bij 10 meter en gemaakt van net. De eerste dagen dat het team er was, hebben we geholpen met het bouwen van de constructie. Daarna hebben we geholpen om het op de juiste plaats vast te zetten.
De volgende stap was het vangen van een schildpad om erin te kunnen zetten. En ook daar mochten we bij helpen! De dinsdagochtend was ik aan de beurt. Was een leuke ervaring! Als we vanaf het bootje een schildpad zagen zwemmen, probeerde Nicholas de boot er zo dicht mogelijk bij te krijgen. Dan moest iemand vanaf de boot springen, om de schildpad van bovenaf te kunnen vangen. En dat was gelukt! Helaas hadden we die ochtend maar 1 schildpad gezien, dus ik heb geen poging kunnen wagen...
's Avonds moesten er gegevens genoteerd worden van de schildpadden. Lengte, gewicht en het geslacht. Ik heb in die aantal dagen nieta alleen veel geleerd van schildpadden, maar weet ook dat ik de kant van marinebiologie erg interessant vind!

Toch is het voor de lokale bevolking nog steeds heel normaal om schildpaddeneieren te eten, ook al is dit een beschermde diersoort. Om de kinderen wat te leren over dit dier, hebben we een dag een schildpad meegenomen naar de school. Onze kampleidster heeft er daar wat verteld en uitgelegd en de kinderen konden voor het eerst in hun leven een schildpad van zo dichtbij bekijken. Ze vonden het erg interessant en hebben met verbazing staan kijken!

In de week daarna zijn we nog een keer naar de school geweest om les te geven, maar dan zonder schildpad. We hebben Engelse les gegeven en wat spelletjes gedaan. Daarna zijn ze allemaal mee gaan helpen om het strand op te ruimen. 200 meter om al het afval wat je ziet mee te nemen. En dat was veel! Het strand zag er eigenlijk al schoon uit voordat we begonnen, maar toch hadden we drie grote, volle kratten met afval.

Naast al het zware werk wat we hebben verricht, hadden we ook vrije tijd. En veel :) Heerlijk zonnen, snorkelen en genieten van het mooie eiland! Zijn naar de andere kant van het eiland geweest, zonsopgang bekeken, hangmatten gemaakt, donuts gemaakt, liters chocolademelk gedronken, uren in de hangmat doorgebracht en films gekeken. De laatste dagen had het wat meer geregend, dus een paradijs voor muskieten. Wat zijn die irritant zeg! In Nederland gaf ik daar nooit zo veel om, maar hier begin ik een steeds grotere hekel aan ze te krijgen. Ik lag gewoon lekker te slapen op een bankje, word ik wakker met een aantal muggelbulten op mijn been. Dus ik ging een lange broek aan doen en insectenspray op mijn armen. Toen was ik weer in slaap gevallen met als gevolg: 7 (!) bulten op mijn voet en enkels... En dat is de meest vervelende plek die ze maar kunnen bedenken. Die avond in bed wist ik dan ook gewoon niet meer wat ik moest doen met de jeuk. Ging bijna huilend en schreeuwend mijn bed uit. Maar heb me in kunnen houden... Verder was het een ontzettend leuke tijd :)

Over een uurtje worden we opgehaald om naar Camp Bongkud te gaan. Weet niet precies wat we daar zullen gaan doen. Maar zondag gaan we voor vier dagen de jungle in..! Ja ja, met een hangmat, zonder douche of wc. Dat is weer even anders dan twee weken aan het strand...
De 24ste komen we alweer terug in Kota Kinabalu, want de dag daarna begin ik met mijn duikcursus! Heb er nu al zin in :)

Veel liefs vanuit Borneo!

• 15 Februari 2012 - 07:50

Anita:

Ha meisje!
    Fijn dat je weer een verslag hebt kunnen schrijven. Enne.... het is best te doen daar hè? :-) Vervelend van de muggenbulten, hou je insectenspray toch maar goed bij de hand. En slik je malariapillen..... ! Maar dat zul je allemaal best goed in de gaten houden. En nu ga je alweer op avontuur in de jungle. Ik ben niet echt jaloers (ik denk dat ik al die nachten geen oog dicht zou doen), maar het is natuurlijk wel een fantastische ervaring. Geniet ervan en pas goed op jezelf! Tot snel, heel veel liefs en een dikke knuffel!

• 15 Februari 2012 - 09:11

Eline:

Heee zusje!
    Leuk om weer eens een verslag te lezen :D En zo te horen vermaak je je daar primaaaa, ook zonder je grote zus (dat is dan weer jammer).
    En ik ben wel jaloers... Zelfs op je overnachtingen in de jungle... Maar toch ben ik wel een klein beetje blij dat ik niet tussen de muskieten hoef te slapen.
    Heeeel veel plezier en tot over 46 dagen, YES! :D
    xxxxxxxxxxxxxxxxx

• 15 Februari 2012 - 12:06

Mark:

Ongelooflijk gaaf zeg:O Super dat je het zo naar je zin hebt!:D Als ik het goed lees raad je het dus absoluut aan om er een keer naar toe te gaan?:D
    Geniet er nog van, je hebt nog 46 enorm speciale dagen te gaan, en wij zitten hier.... in de regen!

xxxxxx Mark

• 15 Februari 2012 - 12:19

Heleen:

Heeeee Lisanne! :)

Wat gaaf om weer een verhaaltje van je te lezen! Al lezende waan ik me echt op een heerlijk tropisch strand, en dat terwijl het hier pokkenweer is. (Al was het schaatsen dit weekend wel erg leuk :) ) Wat leuk dat je nu ook een richting in biologie hebt gevonden die je echt wat lijkt! Dat is dan wel heel gaaf om dat zo van dichtbij te kunnen zien :) Veel plezier die nachten in de jungle, pas op dat je niet wordt opgegeten :) Geniet ervan!

xxx Heleen

• 15 Februari 2012 - 15:24

Oma De Groot:

Hoi Lisanne!
    Wat heb je weer een prachtig verslag geschreven, het is een lust om het te lezen! Vooral omdat je het zo leuk vind daar en zo enthousiast bent over alles wat je al gedaan hebt en wat je nog gaat doen. De foto's zijn ook allemaal het bekijken waard, vooral die met de schildpadden die je aan het meten bent en waar je een prachtige grote schildpad draagt! Zoiets gaan doen dat is inderdaad net iets voor jou! Nu ga je straks natuurlijk weer met veel enthousiasme verder met je studie, je weet nu welke kant je op wilt!
    Wat goed van je dat je gegaan bent, je bent een echte doorzetter en een boffer dat je dat allemaal al op zo'n jeugdige leeftijd mee mag maken! Ik vind het dapper van je dat je zo'n groot avontuur aangegaan bent, maar je wist natuurlijk wel dat het allemaal goed geregeld was en dat het dus veilig was met een goede begeleiding er bij, anders was je wel zo verstandig geweest om het niet te doen! En dan erbij: je doet er ook nog eens een heel goed werk mee, voor die mensen daar , dus is het zó fijn om te lezen dat je het zo goed naar je zin hebt!
    Ik wens je nog een hele gezellige en avontuurlijke tijd, (vooral in de jungle), ook al ben je nu maar met een klein groepje, maar daardoor krijg je misschien nog een hechtere band met elkaar!
    Wij hebben hier ongezellig regenweer, maar dat zijn we wel gewend en jij zal er ook weer aan moeten wennen als je weer thuis bent! Maar dat duurt (gelukkig voor jou) nog een tijdje, maar een maand is gauw voorbij, vooral als je het naar je zin hebt!
    Ik heb het licht aan gedaan want er komt hier een donkere bui aandrijven!
    Lisanne, nog een hele fijne tijd daar, ik hoop dat de jungle je ook goed bevalt en dat je niet gestoken wordt door die akelige muggen!
    Liefs en een dikke knuffel van ''omaatje''

• 15 Februari 2012 - 20:28

Simone:

Lieve Lisanne,
    Het klinkt echt als een paradijsje daar!! En die foto's maken mijn jaloezie alleen maar meer.. Hoewel die foto's ook alleen maar bevestigen wat jij zo heerlijk beschrijft!
    Super om te horen dat je het zo naar je zin hebt, maar dat je ook gewoon iets goeds doet voor de wereld!
    Geniet nog maar lekker, maar denk ook nog even aan ons in het koude kikkerlandje..
    Liefs!

• 18 Februari 2012 - 19:06

Marie-José:

Hoi Lisanne,
    Altijd weer leuk om een verslag van jou te lezen en foto's te bekijken! Ik kan me helemaal indenken hoe het daar is en hoe de mensen leven. Ik herken het, ook de muggen. Een fijne tijd nog! Groetjes.

• 19 Februari 2012 - 09:00

Loes:

Hallo stoere Lisanne,

Wat is het leven mooi als ik je foto's zo bekijk en lees hoe je dagelijkse leventje er uit ziet. Zo te zien vermaak je je kei goed! Veel plezier de komende weken en dat je met je duikcursus veel mag genieten van de onderwaterwereld en vooral van de grappige clowns visjes.
    Groetjes: Loes

• 05 Maart 2012 - 20:56

HHee meissie! Ik heb eindelijk een manier gevonden om je reisverslagen weer te lezen!!! Joepie:D Wat een lang verhaal meteen zeg! Vervelend dat je weer afscheid moest nemen van de gezellige groep:( maar met een kleine groep kan het ook heel gezellig zijn! Wat een geluk dat die man daar precies is, wanneer jullie daar zijn! Heb je veel van hem kunnen leren? Ik ben benieuwd naar je tijd in de jungle, zonder douche en wc lijkt mij een beetje lastig. Maar misschien staat daar nog wat over in het volgende reisverslagen, dus die ga ik snel even lezen!